Pelota spelas på en plan som är mellan 30 och 54 meter lång, och alltid 15 meter bred. Planen är begränsad av väggar framåt, bakåt och till vänster. Till höger markerar en linje var planen slutar. Mellan den främre och den bakre väggen löper 14 linjer som delar upp spelplanen i zoner. Linje 1 är den närmast den främre väggen. Utrustningen består av korghandsken xistera, som alltid bärs på höger hand, och bollen, pelotan, som är gjord av metallsträngar, lindad med getskinn och väger mellan 125 och 140 gram. Med tanke på bollens konstruktion använder de flesta spelare hjälm.

Vanligen spelas en match mellan två lag, med två spelare i varje, eller mellan två singelspelare. Vid lagspel spelar en spelare i varje lag i främre position, och en i bakre. Matcherna sker ofta i form av turneringar, med åtta lag eller singelspelare. Den som får ett poäng stannar kvar på planen, och möter en ny motståndare. Förloraren i rundan får gå av planen, och vänta på sin tur igen. Efter att en runda spelats på detta sätt, och alla spelare beträtt planen, dubblas vanligen poängen. Vinner gör den spelare eller det lag som först kommer upp i sju eller nio poäng.

Spelets gång

Den spelare som servar måste studsa bollen en gång mot golvet bakom servelinjen, och sedan, med xisteran, slunga den mot den främre väggen. På vägen tillbaka ska bollen studsa mot golvet mellan linje 4 och linje 7 för att vara i spel. Spelarna ska fånga bollen i xisteran och slunga den mot väggen i en rörelse, utan att hålla kvar den i handske eller ”jonglera” med den. Reglerna tillåter att bollen slås på volley eller på halvvolley.
Ett poäng utdelas till spelare eller lag A om B gör något av följande:

  • Misslyckas med serven, och får pelotan att studsa utanför den godkända zonen mellan linje 4 och 7 på tillbakavägen.
  • Inte lyckas slå tillbaka bollen efter maximalt en studs.
  • Håller bollen för länge i xisteran, eller kastar upp den och fångar den igen.
  • Slungar ut bollen utanför planen.
  • Stör en annan spelare, vars tur det är att slå bollen.